Do właściwej pracy zmywarka potrzebuje miękkiej wody. Dlatego standardowym wyposażeniem zmywarek jest regulator twardości wody, zbiornik na sól zmiękczającą i wskaźnik braku tej soli. Gdy zaświeci się wskaźnik, należy uzupełnić dozownik. Jest to działanie okresowe. W nowych domach i mieszkaniach blat zlewozmywaka to miejsce, na którym wykonuje się wiele czynności kuchennych, takich jak: krojenie, siekanie i obieranie. Część ociekowa blatu takiego zlewozmywaka powinna mieć duże wymiary: może wtedy służyć jako stół roboczy. Obok komory do mycia zlewozmywak może mieć zagłębienia ociekowe oraz otwór do usuwania odpadków, połączony tunelem z pojemnikiem. Dodatkowym wyposażeniem zlewozmywaka, bywa niekiedy deska do krojenia w kolorze urządzenia i dodatkowy ociekacz. Na specjalne zamówienie, wraz z zestawem mebli kuchennych, niektóre firmy oferują blat ze stali nierdzewnej, w który obok zlewozmywaka, są wmontowane elektryczne płyty grzejne, a niekiedy cała czteropalnikowa płyta gazowa. Zlewozmywaki różnią się między sobą wymiarami, kształtem i liczbą komór, materiałem, kolorami oraz różnorodnością rozwiązań. Nad i pod zlewozmywakiem można zainstalować dodatkowe urządzenia ułatwiające pracę w kuchni, na przykład dozownik wrzątku, rozdrabniacz odpadków czy zgniatacz śmieci. Odpływy ze zlewozmywaków mają średnicę 1,5″ do 3,5″ i zamykane są korkiem lub zaworem mimośrodowym (mniejsze średnice), albo zaworem mimośrodowym z sitkiem i zamknięciem automatycznym (większe średnice). Wybór zlewozmywaka Rozróżniamy trzy typy zlewozmywaków: do wbudowania w blat kuchenny, nakładany, podwieszany.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply