Oprawy oświetleniowe stosowane w kuchni

Oprawy oświetleniowe stosowane w kuchni

O przydatności oprawy decyduje przede wszystkim jej jaskrawość i sposób wysyłania światła. Oprawa nie może być nadmiernie jaskrawa. Jeśli jest przeznaczona do ogólnego rozświetlenia wnętrza, powinna wysyłać światło w różnych kierunkach, a jeśli do oświetlenia wyodrębnionego pola roboczego głównie lub wyłącznie w dolną półprzestrzeń. Oprawa powinna być dekoracyjna podczas świecenia, ale również gdy nie świeci. Powinna harmonizować z wnętrzem i jego wyposażeniem. Klosze opraw o jasnych barwach są bardziej uniwersalne dają korzystniejsze światło. Do kuchni najlepsze są klosze białe lub dające światło o małym nasyceniu barwy. Do ogólnego rozświetlania kuchni należy wybierać kule mleczne, oprawy z kloszem przeświecalnym otwartym od dołu, lub plafoniery z kloszem mlecznym. Będą to zatem oprawy żarówkowe, w których wymiennie można stosować świetlówki kompaktowe lub oprawy świetlówkowe. Do miejscowego oświetlenia stołu jadalnego w kuchni, doskonale nadają się oprawy zwieszakowe (dobrze jeżeli można regulować wysokość ich zawieszenia), wyposażone w przeświecalny lub nieprzeświecalny klosz (odbłyśnik) otwarty od dołu. Są to oprawy żarówkowe z możliwością wymiennego stosowania świetlówek kompaktowych. Do miejscowego oświetlenia pola roboczego można stosować wydłużone oprawy świetlówkowe z kloszem rozpraszającym światło, przeznaczone do świetlówek małej mocy. Jeśli w jednym pomieszczeniu chcemy zainstalować kilka różnych opraw pamiętajmy, aby były wykonane w jednym stylu, z podobnych lub identycznych materiałów. Oświetlenie powinno być dostosowane do charakteru czynności i związanych z nimi sytuacji emocjonalnych, a także do wieku użytkowników, ich upodobań i wrażliwości. Warto pamiętać, że silniejsze oświetlenie zwykle pobudza do działania, słabsze sprzyja odprężeniu. Osoby w starszym wieku potrzebują więcej światła. W polu widzenia nie powinno umieszczać się nadmiernie jaskrawych opraw oświetleniowych, a tym bardziej nieosłoniętych źródeł światła, gdyż powodują zjawisko zwane olśnieniem. W wyniku nadmiernego olśnienia może ulec ograniczeniu zdolność rozróżniania szczegółów, może pogorszyć się koncentracja i pojawić nadmierne zmęczenie. Podstawowe czynności w kuchni wykonywane są na polu roboczym wyznaczonym blatem kuchennym, kuchnią i zlewozmywakiem. Pole takie powinno być oświetlone najsilniej, przy jednoczesnym dobrym rozświetleniu całego wnętrza kuchni. Poziom oświetlenia powinien umożliwiać sprawne wykonywanie niezbędnych czynności bez nadmiernego zmęczenia wzroku. W kuchni, w której spożywamy posiłki, pożądane jest dodatkowe oświetlenie stołu, w celu wyodrębnienia tej strefy i wytworzenia miłego nastroju.