Łazienka i kuchnia

Łazienka i kuchnia

Zainstaluj poręcz przy misce ustępowej i przy wannie (lub przymocuj uchwyt do brzegu wanny). Wzmocnij uchwyty na ręczniki, jeśli służą one do przytrzymywania (specjalne poręcze są lepsze). Kup plastikowy stołek lub ławeczkę nawannową i wąż do prysznica do kąpania chorego na siedząco. Dno wanny i kabiny prysznicowej powinno być zabezpieczone przed poślizgnięciem się chorego, na przykład przez umieszczenie na nim gumowej maty. Dookoła wanny przyklej taśmę w kontrastowym kolorze, by pomóc choremu określać głębokość wanny i jej brzegi. Wypożycz przenośną nakładkę na sedes . Lekarstwa przechowuj poza zasięgiem osoby chorej, zamknięte w szafce poza łazienką (na przykład w spiżarni) lub zamykane na klucz w oddzielnej szafce na leki. Szampony, jak i inne środki płynne powinny być przechowywane poza łazienką, aby chory ich nie połknął. Kup odpowiednio głęboką mydelniczkę, tak by mydło nie mogło spaść na podłogę lub do wanny. Urządzając nową lub modernizując starą łazienkę z myślą o osobie z chorobą Alzheimera, wybierz wykończenie posadzki, które nie jest śliskie, a kolor glazury i terakoty dobierz tak, by kontrastował on z kolorem wanny. Wybieraj kontrastowe kolory urządzeń sanitarnych, by były one dobrze widoczne. Dywaniki w łazience powinny być powlekane od spodu gumą; zmniejszy to możliwość poślizgnięcia się chorego na mokrej podłodze. Zawsze zostawiaj na noc w łazience zapalone światło. Usuń zamek w drzwiach do łazienki, tak by chory nie mógł utknąć zamknięty w łazience. Nie stawiaj w łazience kosza na śmieci (chyba że jest on schowany w szafce), ponieważ może być pomylony z toaletą i użyty jako ubikacja. Ostre noże, czajnik i inne małe kuchenne urządzenia przechowuj w zamkniętym miejscu (nie muszą być to jakieś specjalne miejsca; po prostu przedmioty te nie powinny być na widoku). Kiedy nie pracujesz w kuchni, zdejmuj pokrętła gazu i przechowuj je w zamkniętym miejscu, lub wyłączaj bezpieczniki kuchni elektrycznej, albo odłączaj gaz kuchenki gazowej. Nie zostawiaj jedzenia na blatach kuchennych, jeśli chory ma tendencję do gromadzenia żywności w kieszeniach, gdzie może ona zalegać i gnić. (Zamykaj lodówkę np. na kłódkę. Naczelna zasada chowaj wszystko im bardziej pusto, tym lepiej). Używaj czajnika z gwizdkiem lub czajnika elektrycznego, który się samoczynnie wyłącza. We wszystkich szafkach kuchennych i łazienkowych zainstaluj zamknięcia (jeśli nie usunięto z nich przedmiotów i substancji, które mogą być niebezpieczne). Chowaj wszystkie korki zamykające odpływ, aby nie doszło do zalania łazienki czy kuchni przez przypadek.