Kuchnie

Kuchnie

W praktyce w małych kuchniach (poniżej 8 m2) może nie być możliwe ani utrzymanie przepisowych odległości, ani ustawienie kolejności urządzeń zgodnie z zasadami ergonomii. Możemy być także ograniczeni istniejącymi instalacjami, do których podłącza się urządzenia. W dużej kuchni, zwłaszcza w nowym budynku, powinniśmy dążyć do utrzymania odległości nie większych niż podane, aby niepotrzebnie nie tracić energii na przechodzenie od jednego urządzenia do drugiego. Najczęściej spotykane szerokości typowych szafek kuchennych to 30,45,60 i 90 cm. Blaty wraz z urządzeniami tworzą ciąg kuchenny (szerokość 50-60 cm). Kuchnię można zagospodarować jako jednociągową, dwuciągową, z ciągiem w kształcie litery „U” lub litery „L”. Zwykle w kuchni stosuje się jednakową wysokość blatów roboczych. Radzimy jednak by zapewnić jak największą wygodę przy wykonywaniu różnych czynności zróżnicować wysokości blatów, dostosowując je również do wzrostu tego członka rodziny, który najczęściej w kuchni pracuje. Wysokość blatu można regulować wysokością nóżek typowych szafek (min. 8 cm). Minimalna odległość między blatem roboczym a szafkami wiszącymi, zapewniająca wygodną pracę, to 55-60 cm. Jest ona większa tylko między płytą kuchenki a wyciągiem (65-90 cm). Szafki wiszące mają zwykle wysokość 55-100 cm. Półki, do których sięgamy codziennie, powinny się znaleźć na wysokości nie większej niż 200-205 cm. Pozostałe nie wyżej niż 240 cm. Chcąc uczynić pracę w kuchni łatwiejszą, trzeba to pomieszczenie wyposażyć nie tylko w ładne, estetyczne meble, ale przede wszystkim w dobre i nowoczesne urządzenia. Jak je ustawić, by kuchnia była ładna i funkcjonalna?