Według zasad ergonomii urządzenia w kuchni powinny być ustawiane zgodnie z kolejnością pracy przy przyrządzaniu potraw. Idealna kolejność ustawienia od lewej do prawej to: lodówka, zmywarka, zlewozmywak, kuchenka oczywiście z przerwami na szafki i blaty robocze. Optymalne odległości pomiędzy urządzeniami w kuchni: od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm, od zlewozmywaka do kuchenki 120-210 cm, od lodówki do kuchenki 120-270 cm. Zalecane wysokości blatów w kuchni 65-70 cm praca na stojąco 70-75 cm spożywanie posiłków 75 cm przygotowanie ciasta w pozycji stojącej 90 cm zlewozmywak 110-115 cm blat barku. Jeśli miejsce na to pozwala, można w kuchni postawić mały stolik śniadaniowy lub stolik chowany pod blatem. Minimalna szerokość stolika dla jednej osoby to 60 cm. W większym pomieszczeniu na pewno znajdzie się kącik na większy stół. Taka kuchenna jadalnia bardzo ułatwia codzienne wydawanie posiłków. Jeśli w kuchni nie ma miejsca, jadalnię można zaaranżować jako aneks pokoju dziennego. Pomieszczeniem wracającym obecnie do łask jest spiżarnia. Nie udało się jej zastąpić najobszerniejszymi nawet szafkami. Podobnie jak na Zachodzie, także u nas coraz częściej zakupy robi się w dużych supermarketach a więc kupuje się produkty rzadziej, za to w dużych ilościach. Wszystko to trzeba potem gdzieś złożyć i przechować. Wydzielone pomieszczenie z otworem wentylacyjnym jest idealnym miejscem do przechowywania produktów. Spiżarnia najlepiej z drzwiami składanymi powinna być dostępna bezpośrednio z kuchni. Uwaga! Nie wolno tu wstawiać ani lodówki, ani zamrażarki (ogrzewają pomieszczenie!).
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply