Kuchenki mikrofalowe

Kuchenki mikrofalowe

Kuchenki mikrofalowe są przydatne do przygotowania posiłków dietetycznych i beztłuszczowych. Żeby umożliwić pieczenie produktów w tym samym urządzeniu, wprowadzono na rynek kuchenki kombinowane, czyli wyposażone dodatkowo w grzałki termiczne, ogrzewające i opiekające potrawę od zewnątrz. W kuchence mikrofalowej może być zamontowany wentylator zapewniający cyrkulację gorącego powietrza wokół pieczonego produktu. W egzemplarzach najdroższych zastosowano dodatkowo : piekarnik wysuwany na szynach, ułatwiający wstawianie i wyjmowanie produktu bez obawy poparzenia rąk; wkładka oddzielająca ogrzewaną część piekarnika, w której znajduje się naczynie z potrawą, od części w danej chwili nie używanej (oszczędność energii do 20%); podwójna lub potrójna szklana osłona drzwi zwiększająca izolację cieplną frontowej części kuchenki; dodatkowy wentylator do chłodzenia części przedniej i przestrzeni pomiędzy kuchenką a sąsiednimi meblami (w droższych egzemplarzach) 0; panel sterowniczy z wyświetlaczem włączonych funkcji, chowane do wewnątrz pokrętła sterownicze zwiększające bezpieczeństwo, funkcjonalność i estetykę; zegary z sygnalizacją dźwiękową końca pieczenia; zawiasy o specjalnej konstrukcji, umożliwiające łatwe zdejmowanie i zakładanie drzwi; wyjątkowo gładkie emalie, ułatwiające utrzymanie czystości wewnątrz piekarnika, pokrywanie powierzchni trudno dostępnych emaliami katalitycznymi, oczyszczającymi się w czasie smażenia lub pieczenia oraz zastosowanie metody pyrolitycznej, polegającej na samoczynnym oczyszczaniu całego piekarnika, po nagrzaniu go do temperatury ok. 500°C (w urządzeniach luksusowych). Moc znamionowa piekarnika elektrycznego to 2-3,5 kW.