Użytkując baterie, często potrzebujemy wody cieplejszej i chłodniejszej w krótkich odstępach czasu. Bateria powinna więc ułatwiać uzyskanie w krótkim czasie wody o żądanej temperaturze. Dość często uruchamiamy wypływ wody brudną, śliską ręką, dlatego bateria powinna być łatwa w obsłudze, czyli umożliwiać pewny chwyt i łatwość manipulowania. Baterii kuchennej używamy bardzo często i dlatego ważna jest oszczędność wody i energii, jaką możemy uzyskać właściwie dobierając tę baterię. Względy te powodują, że najlepsza w kuchni jest bateria jednouchwytowa sztorcowa. Baterie standardowe dwukurkowe wymagają bowiem nastawienia temperatury i strumienia za pomocą dwóch uchwytów, co wydłuża czas regulacji i zwiększa kłopotliwość użytkowania. Są także nieekonomiczne ze względu na zużycie wody. Jedynym argumentem za może być ich niska cena. Ale koszty użytkowania zdecydowanie przemawiają za bateriami jednouchwytowymi. Baterie standardowe w większości występują tylko w wersji chromowanej, co ogranicza możliwości aranżacji kuchni.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply