Płyty do gotowania

Płyty do gotowania

Oprócz tradycyjnych, metalowych płyt grzewczych, wyposażonych w dwa lub cztery palniki gazowe różnej wydajności lub elektryczne krążki grzejne, oferowane są płyty grzewcze z przezroczystego, odpornego materiału ceramicznego. Pod płytą znajdują się elektryczne elementy grzejne. Przez przezroczysty materiał płyty widać, który z nich jest włączony. Całkowicie gładka powierzchnia płyty ułatwia utrzymanie jej w czystości. Przestrzeń wokół pól grzejnych jest chłodna, mogą więc na niej stać już ugotowane potrawy. Specjalny system sensorów rozpoznaje wielkość naczynia postawionego w strefie gotowania, powodując dostosowanie aktywnej powierzchni grzejnej do jego wymiarów i dostarczenie takiej ilości energii, jaka jest niezbędna w danej chwili. Panel sterowniczy może się znajdować z przodu lub z boku płyty. Znajdują się na nim pokrętła sterujące lub przyciski dotykowe oraz świetlne wskaźniki działania poszczególnych pól grzejnych i wskaźnik ciepła pozostałego po wyłączeniu grzałki (ciepło to można wykorzystać do podtrzymywania temperatury już ugotowanych potraw). W płytach o najwyższym standardzie wmontowane są jedna lub dwie grzałki szybkiego grzania, umożliwiające bardzo szybkie zagotowanie potrawy. Mogą to być grzałki halogenowe (promienniki wysokiej temperatury) lub grzałki o specjalnej konstrukcji. Płyty mogą być wyposażone w system elektronicznego sterowania procesem gotowania. Po ustawieniu właściwej temperatury, czasu gotowania i włączeniu odpowiedniego przycisku, można spokojnie wyjść z domu. Elektroniczny kucharz dopilnuje gotowania w określonej uprzednio temperaturze, a po upływie nastawionego czasu wyłączy grzałkę. Moc przyłączeniowa płyty elektrycznej wynosi 5-7,5 kW.

[Głosów:0    Średnia:0/5]