Piekarniki

Piekarniki

Wszystkie piekarniki nowej generacji są elektryczne. Mają od dwóch do sześciu systemów grzania, odpowiednich do przygotowania różnego rodzaju potraw, a ponadto: grzanie od góry i z dołu; nawiew gorącego powietrza; grill o dużej lub małej powierzchni, z możliwością regulacji intensywności grzania; grzanie skojarzone: grill + nadmuch gorącego powietrza (włączane na zmianę); nadmuch gorącego powietrza pozwalający na równoczesne pieczenie na kilku poziomach. Programując cykl pieczenia, oszczędza się energię, gdyż dostarczona jest ona dokładnie w takiej ilości, jaka w danej chwili jest niezbędna. Fale elektromagnetyczne, zbliżone do fal radiowych o bardzo wysokiej częstotliwości drgań wytwarzane przez generator kuchenki, powodują drgania molekuł produktów żywnościowych umieszczonych w kuchence i ich szybkie nagrzanie. Opisany proces może spowodować podgrzanie gotowej potrawy, ugotowanie lub rozmrożenie produktu, nie może natomiast spowodować pieczenia tzn. uzyskania rumianej skórki na jego powierzchni.