Wszystkie piekarniki nowej generacji są elektryczne. Mają od dwóch do sześciu systemów grzania, odpowiednich do przygotowania różnego rodzaju potraw, a ponadto: grzanie od góry i z dołu; nawiew gorącego powietrza; grill o dużej lub małej powierzchni, z możliwością regulacji intensywności grzania; grzanie skojarzone: grill + nadmuch gorącego powietrza (włączane na zmianę); nadmuch gorącego powietrza pozwalający na równoczesne pieczenie na kilku poziomach. Programując cykl pieczenia, oszczędza się energię, gdyż dostarczona jest ona dokładnie w takiej ilości, jaka w danej chwili jest niezbędna. Fale elektromagnetyczne, zbliżone do fal radiowych o bardzo wysokiej częstotliwości drgań wytwarzane przez generator kuchenki, powodują drgania molekuł produktów żywnościowych umieszczonych w kuchence i ich szybkie nagrzanie. Opisany proces może spowodować podgrzanie gotowej potrawy, ugotowanie lub rozmrożenie produktu, nie może natomiast spowodować pieczenia tzn. uzyskania rumianej skórki na jego powierzchni.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply