Na co należy zwracać uwagę przy wyborze lodówki

Nigdy nie poprzestawajmy na ocenie wyglądu urządzenia, lecz zawsze pytajmy o jego efektywność. W Europie chłodziarki i chłodziarko-zamrażarki oznaczane są euroetykietami (specjalne oznakowanie), na których podaje się klasę efektywności energetycznej urządzenia od A do G . Klasa A oznacza urządzenie najoszczędniejsze, a klasa G najmniej ekonomiczne. Na euroetykiecie podane jest jeszcze roczne zużycie energii elektrycznej w kWh. Ważną cechą lodówek jest ich wydajność, czyli zdolność zamrażania. Jej miernikiem jest liczba kilogramów mięsa, którą dane urządzenie może zamrozić w ciągu doby. Warto szukać lodówek ze wzmocnioną izolacją termiczną, gdyż będą zużywać mniej energii elektrycznej, a więc będą tańsze w eksploatacji. Lodówki dwudrzwiowe lub trzydrzwiowe wyposażone są często w dwa agregaty, oddzielnie dla chłodziarki i dla zamrażarki. To rozwiązanie pozwala na wyłączenie zamrażarki, gdy jest pusta, lub samej chłodziarki gdy wyjeżdżamy na dłużej.