Lodówki

Lodówki

Zanim zaczniemy wędrówkę po sklepach, ustalmy czego dokładnie szukamy. Do wbudowania czy wolno stojące na wbudowaną lodówkę najczęściej decydują się właściciele nowych mieszkań albo ci, którzy zmieniają całkowicie wystrój swojej kuchni. Obecnie większość projektantów proponuje klientom jednolitą zabudowę wnętrza z wbudowanymi wszystkimi urządzeniami. Jeśli wymieniamy starą lodówkę na nową, to będzie nas interesowała wolno stojąca. Duża czy mała decyzja zależy od tego, jak wiele osób stołuje się w domu. Bywa tak, że w ciągu tygodnia wszyscy domownicy jedzą poza domem: drugie śniadanie, obiad, a nawet i kolację. Wspólne posiłki spożywają tylko w soboty i niedziele, i to też rzadko. Takiej rodzinie duża lodówka jest zbędna. Rodzina z dziećmi, które jadają w domu wszystkie posiłki, będzie na pewno potrzebowała dużej lodówki z zamrażarką. Chłodziarka czy chłodziarko-zamrażarka. Te wszystkie urządzenia potocznie nazywane są lodówkami. Chłodziarki są urządzeniami jednodrzwiowymi. Często mają mały zamrażalnik. Mogą być szafkowe lub z blatem. Chłodziarko-zamrażarki mają dwoje drzwi i są dużo większe od chłodziarek. Jedna komora pełni funkcję chłodziarki (temperatura w niej wynosi od +3 do + 7°C), druga zamrażarki (temperatura od -18 do -20°C). Pojemność zamrażarki może wynosić od 40 do 100 1. W zależności od potrzeb można wybrać lodówkę z mniejszą zamrażarką i większą chłodziarką lub odwrotnie. Zamrażarki mniejszej pojemności zazwyczaj stanowią górną komorę, a większe dolną. Na naszym rynku dostępne są również trzydrzwiowe chłodziarko-zamrażarki z komorą zerową, w której panuje temperatura od +0,5 do +3°C, a wilgotność wynosi 50-90%. Są to optymalne warunki przechowywania żywności, dlatego można ją tam trzymać znacznie dłużej niż w tradycyjnej chłodziarce.

[Głosów:1    Średnia:3/5]